Jdi na obsah Jdi na menu
 


2018 podzim u Bohdanečských rybníků

Národní přírodní rezervace Bohdanečský rybník a rybník Matka

 

Území rezervace o rozloze 248 ha představuje komplex vodních a mokřadních biotopů vytvořených kolem jednoho z největších existujících rybníků bývalé pernštejnské soustavy.Rybníky jsou napájené Opatovickým kanálem.Předmětem ochrany jsou rybníky Bohdanečský a Matka,propojené rákosinami,vlhkými loukami a vrbovými a lesními porosty ,které poskytují ptákům možnosti hnízdění a odpočinku na tahu.

   Soustava obou rybníků s okolními rákosinami a loukami byla v minulosti jednou z nejbohatších botanických lokalit. Přirozeným stárnutím rybníků a hospodářskými zásahy v okolí došlo během let ke snížení druhové rozmanitosti jak živočichů tak rostlin,přesto jde dnes o lokalitu zoologicky tak botanicky významnou. Na vodní plochu navazuje celá hydrologická řady pobřežních společenstev rákosin,ostřicových porostů a slatinných luk. Z nejvzácnějších druhů je zde uváděn hlízovec Loeselův,bublinatka menší a zevar nejmenší. Během mykologického průzkumu bylo nalezeno skoro třista druhů vyšších hub.

    Nejvýznamější ornitologická lokalita Pardubicka. Hnízdí  kriticky ohrožené druhy vodního a mokřadního ptactva: bukač velký,bukáček malý, chřástal malý. Za tahu se to pravidelně objevuje orlovec říční a orel mořský,volavka bílá a kormorán velký. Dalšími vzácnými druhy jsou hohol severní,sýkořice vousatá,slavík modráček středoevropský,chřástal kropenatý a vodní,rákosník velký,cvrčilka slaviková a moudivláček lužní.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

BOHDANEČSKÝ RYBNÍK

(CERMANOVÁ NAĎA-malířka, 23. 1. 2019 8:19)

ÚŽASNÉ FOTOGRAFIE-PROSTĚ NÁDHERA ,JSI,VÝBORNÝ FOTOGRAF-BLAHOPŘEJI

Re: BOHDANEČSKÝ RYBNÍK

(Pavel, 23. 1. 2019 8:48)

Děkuji

2018 podzim u Bohdanečských rybníků

(Anton Strnad, 29. 10. 2018 20:17)

Pavle, maš štěsti, tak nadherna podzim. Ja takovy štěsti nemam proto že jsem slyšel jak nedavno sedlyci zapalili misto kam ja rad chodim fotit podzim tak že je tam všechno černy kilometrama, tak kolem 20 km lesu.Ale proto mam ještě věči radost když vidim Tve fotky.Bezva.

podzim

(Čermáková Pavla, 29. 10. 2018 17:33)

Pavle, krásné fotky i barvičky. Podzim je prostě nejkrásnější období.

Už jsi někdy vyfotil vodníka?

(Josef Kvičera, 23. 10. 2018 21:19)

Pavle, pěkné podzimní fotky od Tebe jsou už samozřejmostí, ale opět smekám klobouk před těmi místopisnými informacemi. Ty bys mohl přednážet na vysoké škole kromě náboženství snad úplně všechno. Takže díky a dobré světlo!

Bohdanečské rybníky

(Olga, 22. 10. 2018 19:51)

Dá se tam i koupat?

Re: Bohdanečské rybníky

(Pavel, 22. 10. 2018 20:01)

Ne nedá, jsou to chovné rybníky